INFO


Sejarah Radio RTM

Sejarah tidak boleh menolak, peranan A.L Birch, seorang jurutera British yang membawa set radio pertama ke Malaya pada tahun 1921. Dengan kemasukan radio tersebut, maka tertubuhlah Persatuan Wireless Johor pada tahun 1923, yang memulakan siaran melalui gelombang 300 meter. Pada tahun 1925, Persatuan yang sama juga ditubuhkan di Pulau Pinang. Diikuti pula dengan penubuhan Persatuan Wireless Tanah Melayu di Kuala lumpur pada tahun 1928. Persatuan Wireless Pulau Pinang telah berjaya mendapat lesen yang juga merupakan lessen pertama dikeluarkan di Malaya pada 24 Ogos 1934 atas nama seorang ahli persatuan bernama Khoo Sian Ewe.

Penubuhan Jabatan Siaran Radio di Singapura pada 1 April 1946, secara rasmi menjadi tarikh keramat bermulanya sejarah radio di Malaya. Perkembangan dan keberkesanan Radio Malaya turut mempengaruhi Sabah & Sarawak. Ini kerana pada tahun 1952, telah menyaksi bidang penyiaran secara percubaan bermula di Borneo Utara. Pelancaran Rasmi Radio Sarawak pada tahun 1954 & Radio Sabah pada tahun berikutnya telah membawa era baru kepada rakyat Sabah & Sarawak.

Siaran langsung penurunan The Union Jack & pengisytiharan kemerdekaan yang disiarkan secara langsung oleh Radio Malaya adalah bahan sejarah yang amat penting yang telah dilaksanakan oleh Radio Malaya.

Satu demi satu peristiwa bersejarah Radio Malaya, dibawa kepada pendengarnya. Nyata Radio Malaya adalah amat penting ketika itu untuk menjadi mata, telinga dan mulut rakyat bagi menyatakan matlamat dan arah tuju pentadbiran kerajaan. Selain daripada berperanan untuk menyebar berita, Radio Malaya banyak menyiarkan kejayaan kerajaan dalam membangun Negara. Juga mewujudkan suasana harmoni di kalangan rakyat yang terdiri daripada pelbagai bangsa & agama.

Radio Malaya juga banyak memainkan peranannya dalam membentuk sahsiah diri untuk menyemarak dan memperkayakan pejuang, pelapis, pengamal seni tanah air, radio juga banyak menganjurkan pertandingan. Antaranya bintang radio yang telah melahirkan ramai bintang seni yang disegani hingga ke hari ini.

Peranan stesen radio negeri-negeri juga, banyak membantu kerajaan untuk mendengar dan menyelami permasalahan rakyat. Ini menjadikan RTM sebagai saluran yang berkesan untuk menjadi lidah rakyat & kerajaan. Menyedari masyarakat Malaysia yang pelbagai kaum & etnik, RTM telah mewujudkan beberapa siaran radio yang mewakili kaum & etnik Malaysia. Keberkesanan stesen radio ini amat ketara & memberi satu impak besar kepada masyarakat. Ianya dapat kita lihat sehingga hari ini.
Pengenalan

 

Mula beroperasi pada tahun 1990 di Jalan Raja Ali, Seremban, hasil cetusan idea Mantan Menteri Penerangan, Tan Sri Mohamed Bin Rahmat. Lokasi kini terletak di Jalan Sungai Gadut sejak 2007. Operasi siaran radio bermula pada 16 Ogos 1990 selama 12 jam sehari dengan nama Radio 3 Seremban dan dirasmikan pada 24 Mei 1992 oleh Mantan Menteri Besar Negeri Sembilan – Datuk Seri Utama Tan Sri Haji Mohd Isa Bin Haji Abdul Samad.
Pada tahun 1998, nama stesen Radio 3 Seremban telah ditukarkan kepada Radio Malaysia Negeri Sembilan – (RMNS) yang bersiaran selama 18 jam iaitu bermula jam 6pagi hingga 12 tengah malam.
Namun perkembangan dalam industri penyiaran Negara menjadi titik tolak kepada proses penjenamaan semula semua stesen radio RTM yang diilhamkan oleh Mantan Menteri Penerangan – Datuk Seri Abdul Kadir Sheikh Fadzir bagi memantapkan lagi persembahan radio kelolaan RTM.
Justeru pada 25 Jun 2005, bertempat di Dataran Seri Kemang, Port Dickson , Menteri Besar Negeri Sembilan- Datuk Seri Utama Haji Mohamad Haji Hasan menyempurnakan majlis penjenamaan semula RMNS kepada NEGERIfm. Pada 21 Julai 2007, selaras dengan perpindahan NEGERIfm ke Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad di Jalan Sungai Gadut, Seremban, siaran NEGERIfm dipancarkan dari Kompleks Penyiaran yang baharu bermula 1 Ogos 2007.
Pada 2008, ia dengan rasminya dinamakan Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad yang disempurnakan oleh DYMM Tuanku Yang Di Pertuan Besar pada ketika itu, Almarhum Tuanku Ja’afar ibni Tuanku Abdul Rahman. Nama Tuanku Muhammad diambil bersempena dengan nama nenda Almarhum Tuanku Ja’afar. Kompleks Penyiaran Tuanku Muhammad dilengkapi dengan kemudahan siaran digital dan Auditorium Tengku Puan Cik (sempena nama nenda Almarhum Tuanku Ja’afar) yang boleh memuatkan seramai 1,000 orang penonton.
Operasi stesen telah diterajui pada awalnya oleh Pengarah yang pertama iaitu Haji Abu Samah Bin Mahat dengan lapan orang kakitangan. Kemudian diikuti Tuan Haji Zainal Abidin Bin Ibrahim, Tuan Haji Mohd Ayob Bin Mohammad, Tuan haji Zaharuddin Bin Pilus, Encik Jamil Bin Hashim , Encik Roslee Bin Mohd Salleh, Puan Norbaiyah Binti Dato’ Baharudin, Encik Zainal Abidin Bin Abdul Wahid dan seterusnya Encik Abdull Hadi Bin Mohd Yusoff dengan 66 orang kakitangan.
Siaran radio NEGERIfm boleh diikuti menerusi gelombang-gelombang frekuensi 92.6Mhz di Seremban, 95.7Mhz dari Bukit Tampin, dan 107.7Mhz dari Gunung Ledang, serta meliputi beberapa kawasan di Kuala Lumpur, utara Johor termasuk Muar dan Tangkak, sebahagian Pahang dan seluruh Melaka.
Klik pada jadual untuk melihat paparan penuh.

 

 

Sila klik pautan direktori untuk maklumat lanjut.